De 4 voordelen van geofence voor beheer van jouw wagenpark

Tegenwoordig wordt telematica software veel gebruikt door wagenparken van alle soorten groottes verschillende industrieën zoals de logistiek, groen & grondverzet en zorg en gemeentes. Maar slechts een fractie van de wagenparkbeheerders benut de mogelijkheden van hun tracking oplossingen optimaal.

Wat kan geofencing voor jouw wagenpark betekenen?

Geofencing tilt voertuigtracking naar een heel nieuw niveau, waardoor de productiviteit van wagenparken verhoogt, er meer gecontroleerd kan worden en kans op diefstal of verlies kleiner wordt. Laten we eens kijken wat geofencing is en wat de voordelen zijn voor het beheer van wagenparken.

Wat is geofencing?

Laten we eerst beginnen om de term “geofencing” een uit te leggen. Geofencing is het gebruik van GPS- of LBS-technologie om virtuele grenzen rond echte locaties in te stellen. Simpel gezegd: je stelt een digitaal hekwerk in op een kaart. De grenzen (ook wel “geofences” genoemd) worden door fleet tracking-software gebruikt om gebruikersgedefinieerde reacties te activeren wanneer objecten zoals voertuigen of machines een bepaald gebied binnenkomen of verlaten.

Wagenparken gebruiken geofencing om automatisch vast te leggen wanneer hun telematica-uitgeruste voertuigen of objecten aankomen op of vertrekken van hun standplaats, werklocaties en andere veelbezochte locaties. Deze uitgebreide automatisering stelt gebruikers in staat om hun wagenpark nog beter de traceren dan met alleen een live voertuigvolgsysteem. 

Nedtrack Geofence functie, je krijgt een melding zodra een object een bepaald gebied verlaat.

De 4 voordelen van geofence voor wagenparken

Hier zijn hier de 4 belangrijkste voordelen van geofencing:

1.Beheer wordt nog eenvoudiger

Voor veel wagenparkbeheerders omvat het overzien van hun operaties veel controleren van hun chauffeurs, ofwel telefonisch of door hun fleet management systeem regelmatig te vernieuwen om hun huidige locatie te bekijken. Naast dat dit sterk afhankelijk is van handmatige processen, kost deze aanpak ook veel tijd voor alle betrokken partijen. Maar met geofencing kunnen wagenparkbeheerders hun personeel in de gaten houden en verwachte aankomsttijden bepalen zonder een enkele telefoontje. Door geofences rond laadzones, rustplaatsen, werklocaties en andere locaties te tekenen, kunnen wagenparkbeheerders automatische rapporten ontvangen van de activiteiten van hun chauffeurs bij elke stap onderweg. Dit stelt wagenparkbeheerders in staat zich te richten op andere activiteiten terwijl ze nog steeds op de hoogte zijn.

2. Betere preventie bij diefstal

Van apparatuur die naar niet-geautoriseerde locaties wordt vervoerd tot voertuigen die buiten werktijden worden gebruikt, kan misbruik van middelen de winst van elk wagenpark bedreigen. Gelukkig biedt geofencing een manier voor organisaties om een waakzaam oog op hun activa te houden, 24/7, zonder hun wagenparkbeheerder te overbelasten. Met realtime meldingen voor abnormale bewegingen en de mogelijkheid om een logboek van overal waar een activum is geweest te bekijken, is het voor wagenparkbeheerders gemakkelijk om ongepast gebruik van activa te identificeren (en te stoppen). Dit resulteert in minder verspilde slijtage aan bedrijfseigen activa en een verminderd risico van aansprakelijkheid.

3. Nauwkeurigere urenstaten en projecturen

Voor organisaties die hun personeel op uurbasis uitbetalen, kan geofencing het verwerken van de salarisadministratie veel eenvoudiger maken. Papieren timesheets kunnen fouten bevatten en zijn vatbaar voor verlies of beschadiging. Maar door te verwijzen naar de logs van wanneer chauffeurs door geofences gaan, is het gemakkelijk om de exacte tijden te zien waarop ze aan het werk waren. Deze duidelijkheid bespaart de financiële teams de hoofdpijn van het omgaan met papieren documenten en stelt hen in staat om de salarisadministratie met meer vertrouwen en nauwkeurigheid te berekenen.

4. Verbeterde naleving en veiligheid

Via fleet telematica kunnen organisaties veel te weten komen over het gedrag van hun chauffeurs achter het stuur. Maar vaak worden telematica-gegevens uitgedrukt in silo’s die het complete verhaal verhullen. Bijvoorbeeld, als een wagenparkbeheerder het pad bekijkt dat een van hun voertuigen heeft afgelegd op het ene scherm en de gemiddelde snelheid op het andere scherm, merken ze misschien niet op dat het voertuig de snelheidslimieten van een werklocatie heeft overschreden. Geofencing lost dit probleem op. Terwijl een voertuig zich in een gebied bevindt dat speciale veiligheidsoverwegingen vereist, kan een melding worden verzonden als gevaarlijk rijgedrag wordt gedetecteerd. Dergelijke meldingen communiceren duidelijk wat er aan de hand is, zodat wagenparkbeheerders passende corrigerende maatregelen kunnen nemen.

Door administratief werk te automatiseren, ongeoorloofd gebruik van activa te voorkomen en de veiligheid te verbeteren, biedt geofencing een breed scala aan voordelen voor wagenpark

Op zoek naar een wagenparkbeheersysteem dat je automatisch waarschuwt wanneer een voertuig een geofence verlaat?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van geofences binnen Nedtrack?  Neem hier contact op met onze collega’s of vraag een gratis demo aan en ontdek wat onze software voor jouw bedrijf kan betekenen.

Henno

Telematica specialist

Ook interessant?

Scroll naar boven