Begrippenlijst telematica

De begrippen uit de wereld van de telematica zijn vaak onduidelijk voor buitenstaanders. Vaak zijn het begrippen die buiten het telematica vakgebied om niet worden gebruikt. In deze begrippenlijst met telematica termen zal verduidelijking geven in de meest gebruikten begrippen in de de wereld van telematica.

Fleetmanagement

Fleetmanagement, ook wel wagenparkbeheer genoemd, is het beheren van voornamelijk (bedrijfs)voertuigen, denk aan auto’s, bestelwagens, bussen, vrachtwagens, trailers, maar ook containers, (zwaar)materieel en kranen. Het doel van fleetmanagement is om deze voertuigen en/of middelen zo efficiënt en veilig mogelijk in te zetten.

Wagenparkbeheer

Dit is het volledige beheer van het wagenpark van een onderneming door een afdeling of een persoon van deze onderneming. Al dan niet met behulp van verschillende hardware en/of software. De organisatie is zelf eigenaar van de voertuigen en onder de dienst wordt verstaan: brandstofadministratie, eco-driving , diefstalbeveiliging , aan- en verkoop van voertuigen, maar ook rittenregistratie/kilometerregistratie en verzekeringen.

Wagenparkbeheer software

Met wagenparkbeheer software kun je je bedrijfsvoertuigen middels GPS volgen. Zo weet je direct waar de voertuigen zich bevinden, dit is bijvoorbeeld heel handig als er een spoedgeval is. Daarnaast draagt het bij aan brandstof besparing, rijgedrag verbetering, preventief onderhoud, integratie met verschillende ERP-systemen, motormanagement, inzicht in effectiviteit, makkelijker plannen en koppelingen met verschillende applicaties.

Eco driving

Dit is het strategisch rijden en het benutten van de technische mogelijkheden van het voertuig, om zo goed mogelijk je brandstof te verbruiken en staat in Nederland ook wel bekend als ‘het nieuwe rijden ’.

Rittenregistratie of kilometerregistratie

Rittenregistratie is het vastleggen of registreren van routes die (bedrijfs)voertuigen afleggen. Door een rittenregistratiesysteem kan een (bedrijfs)voertuig realtime worden gevolgd om de planning van de ritten zo effectief mogelijk in te zetten. Daarnaast heb je ook gelijk de administratie voor de Belastingdienst in orde. Met een rittenregistratie in je administratie kan je aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

Asset tracking

Asset tracking is het volgen van bedrijfsmiddelen of goederen. Om dit te kunnen doen moeten de bedrijfsgoederen zijn uitgerust met een gps-volgsysteem, een barcodescanner of een radiofrequentie-identificatie (RFID).

Digitale tachograaf

De digitale tachograaf is een apparaat (een soort kastje) dat ingebouwd wordt in een vrachtwagen. Dit apparaat registreert de rust- en rijtijden, de snelheid en het aantal gereden kilometers. Daarnaast kan het ook bijhouden wie de bestuurders zijn, welke activiteiten zijn uitgevoerd, maar ook of bepaalde incidenten zich voor hebben gedaan (bijvoorbeeld snelheidsovertredingen).

Live volgen / Voertuigvolgsysteem

Een voertuigvolgsysteem wordt vaak gebruikt in verschillende branches waarbij bedrijven meerdere objecten zoals voertuigen willen monitoren. Het is een softwaresysteem dat bijvoorbeeld in het transport wordt gebruikt om de locatie van vrachtwagens, trailers en containers live te volgen. Op deze manier kunnen bedrijven realtime inzicht krijgen in onder andere de locatie van hun voertuigen en goederen.

Telematica

Bij Nedtrack wordt telematica gedefinieerd als de samenwerking van informatica en telecommunicatie. Het is een technisch vakgebied dat zich richt op informatie overbrengen tussen meerdere locaties zonder dat mensen daarbij hoeven te verplaatsen. Bij telematica gaat het vooral om communicatie met objecten op afstand zoals machines, (bedrijfs)voertuigen, (zwaar)materieel, maar ook trailers of containers. Er wordt dan informatie verzonden naar een centraal systeem waarin deze data weer wordt omgezet in bruikbare gegevens voor bijvoorbeeld wagenparkbeheerders.

Mijn Nedtrack API

API staat voor Application Programming Interface en is een stukje software dat ervoor zorgt dat meerdere programma’s of systemen met elkaar kunnen communiceren. Door gebruik te maken van de Nedtrack API, kun je alle informatie inlezen in je eigen software of platform.

Geofencing

Geofencing is een virtuele omheining rond een fysieke locatie. Met andere woorden: een geografisch gebied, waar je een soort afbakening tussen een locatie en het gebied eromheen creëert. Geofences kunnen worden gebruikt om de activiteit van verschillende objecten in deze gebieden te controleren, maar ook daarbuiten. Je ontvangt dan namelijk een melding. Een geofence kan de vorm van een lijn hebben (bijvoorbeeld een straat of bepaalde weg/route.), stad, park of bepaald gebied (bijvoorbeeld een industrieterrein) of een cirkel met een willekeurige straal.

Scroll naar boven

Bereken jouw tarief

In 2 minuten bereken je geheel vrijblijvend jouw tarief voor de slimste telematica oplossingen.