Bespaar brandstofkosten en verlaag C02 uitstoot met minder stationair draaien

Bij de kosten van een wagen- of machinepark vormt brandstof een groot gedeelte van de kostenpost. Voor wagenparkbeheerders staat het verminderen van brandstofkosten vaak bovenaan de lijst van prioriteiten. Een effectieve manier om brandstof te besparen is het verminderen van onnodig stationair draaien. Zeker met de huidige brandstofprijzen. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, komen ook een aantal veel gehoorde misvattingen aan bod en laten we zien hoeveel kosten jij kunt besparen voor je wagenpark.

Wat is stationair draaien?

Stationair draaien verwijst naar het laten draaien van de motor van een voertuig of machine terwijl het stilstaat, zonder dat het voertuig in beweging is. Dit gebeurt meestal wanneer het voertuig bijvoorbeeld geparkeerd staat, wacht voor een verkeerslicht, file parkeert om snel een pakketje af te leveren of tijdens andere situaties waarin de auto niet actief aan het rijden is maar de motor nog steeds draait.

Het doel van stationair draaien is om de motor draaiende te houden zodat het voertuig direct weer kan vertrekken wanneer dat nodig is, zonder dat de bestuurder de motor opnieuw hoeft te starten. Hoewel stationair draaien soms onvermijdelijk is, kan overmatig en onnodig stationair draaien leiden tot hoger brandstofverbruik, meer slijtage van de motor en onnodige uitstoot van schadelijke gassen. Als wagenparkbeheerder is het belangrijk om bewust om te gaan met stationair draaien om brandstofkosten te beheersen en de efficiëntie van het wagenpark te verbeteren.

Hoe belangrijk is het om de motor van een voertuig niet stationair te laten draaien als deze stil staat?

Onnodig stationair draaien zorgt voor extra brandstofverbruik en onnodig extra uitstoot. We hebben een paar tips om stationair draaien te verminderen.

Eerst even kijk naar de feiten

Soms lijkt het niet zo belangrijk om de motor uit te zetten als de auto stilstaat. Maar als je dat de hele dag doet, telt het wel op. Een onderzoek liet zien dat ongeveer 20% van de bestuurders de auto soms bewust stationair laat draaien om minder brandstof te gebruiken. Maar is dat echt een goede manier om zuinig te zijn? Het onderzoek zegt dat het eigenlijk niet zo is. Ongeveer 14% van de bestuurders heeft er gewoon geen zin in om de motor uit te zetten. Anderen willen bijvoorbeeld de airco aanhouden (dat doet ongeveer 23% van de mensen), of ze denken dat ze zo minder geld kwijt zijn aan brandstof (dat denkt 20% van de mensen). Veel bestuurders denken er gewoon niet aan (dat gebeurt bij 21%).

Waarom is het meten van stationair draaien belangrijk?

  • De wagenparkbeheerder ziet hoeveel tijd en geld er door stationair draaien verloren gaan 
  • Het bedrijf vermindert de uitstoot door haar bedrijfsauto’s 
  •  Minder onderhoud aan de auto’s
  •  De bestuurder is zich steeds meer bewust van het milieu 

Met de huidige brandstofkosten is inzet op besparing belangrijk

De kosten voor brandstof zijn de laatste weken weer flink opgelopen. Voor veel bedrijven is de logistieke sector zijn kosten voor brandstof een van de hoogste kostenposten. Met onze slimme inzichten via het Mijn Nedtrack portaal kan je aanzienlijk kosten besparen en inzetten op een duurzamere rijstijl van chauffeurs.

Diesel (B7)
€ 1,89
Benzine (E10)
€ 2,11
Benzine (E5)
€ 2,19

Bron: ANWB.nl: Brandstofprijzen op 11-08-2023.

Minder stationair draaien = kosten besparen

Stel je voor dat je bestuurders per dag 10 keer stoppen, om goederen bij klanten af te leveren. Als ze telkens de motor  5 minuten laten draaien terwijl ze stilstaan, dan heeft de motor aan het einde van de dag onnodig 50 minuten gedraaid. Ieder uur dat de motor van een personenauto een uur stationair draait, gebruikt hij ongeveer 3,5 liter brandstof. Bij vrachtwagens is dit verbruik nog hoger. Uitgaan dat een voertuig 21 dagen van de maand onderweg is (alleen werkdagen) staat het voertuig 17,5 uur per maand stationair te draaien. Dat loopt flink op als je een groot wagenpark hebt.

Met de huidige brandstofprijzen (€ 1,89 diesel en € 2,11 voor benzine) kost stationair draaien je per maand circa € 115,- en € 129,- per voertuig. Heb je een wagenpark dat bestaat uit 20 voertuigen, dan kan je al snel ruim € 2.000,- per maand besparen.

"Het nieuwe draaien": verlaag uitstoot van CO2

Bij het verbranden van benzine, diesel of LPG (die allemaal koolwaterstoffen bevatten) in de motor van een voertuig komt altijd koolstofdioxide (CO2) vrij. Elke soort autobrandstof bevat een specifieke hoeveelheid koolstof, die zich tijdens het verbrandingsproces bindt met zuurstof uit de omgevingslucht. Bij het verbruik van elke liter benzine wordt 2269 gram CO2 uitgestoten, terwijl dit bij diesel neerkomt op 2606 gram en bij LPG op 1610 gram per liter.

Hoeveel CO2 uitstoot kan je besparen?
Type voertuig: personenauto (benzine)
Stationair draaien: 1 uur 
CO2 uitstoot: 7,9 kg CO2. 
Brandstofkosten: € 7,35

Een vermindering in CO2-uitstoot kan je o.a. behalen door duurzaam rijgedrag van bestuurders, minder stationair draaien, tijdig onderhoud  of door over te schakelen naar elektrische voertuigen.

Dring stationaire draaitijden terug met onze slimme rapportage

Met de nieuwe rapportage mogelijkheid binnen Mijn Nedtrack is het mogelijk om inzicht te krijgen in het stationair draaien van de motor van je voertuigen. Door inzicht in deze data kan je als wagenparkbeheerder je bestuurders op de hoogte brengen van het onnodig stationair draaien en zo het rijgedrag van je personeel beïnvloeden naar een duurzame en besparende rijstijl. Een vorm van beloning werkt vaak goed om bestuurders extra te motiveren voor een zuinige rijstijl.

Voorbeeld stationair draaien rapportage in Mijn Nedtrack:

Ook besparen op brandstofkosten en inzetten op CO2 reductie?

Onze experts vertellen je graag meer over de inzet van onze fleet management oplossingen. Neem telefonisch contact met ons op via 0180 – 699 180 of vraag vrijblijvend een prijsvoorstel aan.

Al klant bij Nedtrack?

Vraag online de rapportage aan, onze collega’s zullen op basis van je wensen de rapportage voor je instellen in Mijn Nedtrack. Bij ons betaal je geen extra kosten voor extra rapportages. Waar wacht je nog op? Smart insights, faster growth!

Henno

Telematica specialist

Ook interessant?

Scroll naar boven